Pleśniak Ewy

4.5 (178 ocen)

  • 55 min

Przepis dostałam od mamy. Jest łatwy do zrobienia i przepyszny :)

  • 55 min

Składniki:

  • 4 jaja
    3,5 szklanki mąki
    1 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    25 dag margaryny
    dżem lub powidła śliwkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak Desery

Pleśniak ewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno z cukrem, żółtka zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia oraz margaryną. Ciasto podzielić na 3 części, jedną z nich połączyć z kakao. Do formy zetrzeć na tarce jedną z jasnych części ciasta. Rozsmarować na niej dżem (lub powidła). Zetrzeć ciemną część ciasta. Wyłożyć ubite białka. Zetrzeć ostatnią część ciasta. Piec około 35 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować