Pleśniak

  • wyświetlono: 189 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

bardzo proste ciasto

  • 60min

Składniki

- 4 szkl. mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 2 szkla. cukru
- 6 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 0,5 kg świeżych wydrylowanych śliwek

Sposób przygotowania przepisu:

Pleśniak

  • image-1ujnrqk1. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę, 1 szkl. cukru, proszek do pieczenia, jajka i margarynę łączymy ze sobą do powstania jednolitej masy. Ciasto powinno być kruche. Białka z 1 szkl. cukru ubijamy na sztywną pianę. ¾ ciasta wykładamy na blaszkę ( ja osobiście nie wyklejam blaszki tylko ciasto kruszę i posypuje nim blaszkę, wówczas po upieczeniu ciasto jest pulchniejsze)., na to śliwki, pianę i resztę ciasta w formie okruszków. Pieczemy ok. 45 min. w 175 st. Po upieczeniu można polać polewą ( wedle uznania).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Makowy pleśniak

Dodane przez: dorota w

Makowy pleśniak

Jedna z najlepszych wersji makowca....

pleśniak

Dodane przez: lalka13

Pleśniak

Szybkie i bardzo dobre ciacho :)

Pleśniak

Dodane przez: mariolcia2020011

Pleśniak

Pyszne ciasto dla całej rodzinki

Pleśniak

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Pleśniak

Przepis znany u mnie w domu od...

PLEŚNIAK

Dodane przez: aga81

PLEŚNIAK

Doskonałe ciasto do kawy

Pleśniak

Dodane przez: azja

Pleśniak

Uwielbiam tworzyć i komponować...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE