Pleśniak

0 (0 ocen)

  • 60 min

bardzo proste ciasto

  • 60 min

Składniki:

  • - 4 szkl. mąki pszennej
    - 1 kostka margaryny
    - 2 szkla. cukru
    - 6 jajek
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - ok. 0,5 kg świeżych wydrylowanych śliwek

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ujnrqk 1. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę, 1 szkl. cukru, proszek do pieczenia, jajka i margarynę łączymy ze sobą do powstania jednolitej masy. Ciasto powinno być kruche. Białka z 1 szkl. cukru ubijamy na sztywną pianę. ¾ ciasta wykładamy na blaszkę ( ja osobiście nie wyklejam blaszki tylko ciasto kruszę i posypuje nim blaszkę, wówczas po upieczeniu ciasto jest pulchniejsze)., na to śliwki, pianę i resztę ciasta w formie okruszków. Pieczemy ok. 45 min. w 175 st. Po upieczeniu można polać polewą ( wedle uznania).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy