Pleśniak

0 (0 ocen)

  • 60 min

Niebywały smak,pyszne kruche ciasto z dżemem wiśniowym.

  • 60 min

Składniki:

  • -4 jaja,3 szklanki mąki,1 margaryna,1 szklanka cukru kryształu,1 łyżeczka proszku do pieczenia,dżem wiśniowy(pół słoiczka,1kisiel wiśniowy,cukier puder(pół szklanki),3 łyżeczki kakao,1 olejek rumowy

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-14hw2yf 1. Ze wszystkich składników(jajka,maka,margaryna,cukier kryształ,proszek do pieczenia)zagnieść ciasto.podzielić na trzy równe części.
  • image-07uh2mp 2. Do jednej części dodać 3 łyżeczki kakao,olejek rumowy i ponownie zagnieść ciasto.
  • image-1at5h5k 3. Jasnym ciastem wylepić dno blachy,resztę ciasta zamrozić.Ciasto posmarować dżemem.
  • image-0okwfpt 4. Na tartce zetrzeć ciasto ciemne.
  • image-0ta29sw 5. Ubić 4 białka,dodać pół szklanki cukru pudru,kisiel wiśniowy i zmiksować na sztywną masę.Na cisto ciemne wyłożyć ubite białka.
  • image-0ya2cp3 6. Na wierzch zetrzeć ciasto białe.Piec w temp.175 stopni od 45-60 min.
  • image-287otfl 7. Upieczone ciasto wyłożyć,po wystygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy