pleśniak

0 (0 ocen)

  • 30 min

smaczne i proste w wykonaniu

  • 30 min

Składniki:

  • 1kg maki
    1 i 1/2 szklanka cukru
    1 margaryna
    3 łyzki kakao
    5 jajek
    śmietana lub mleko
    1/2 słoika dzemu
    30g proszku do pieczenia

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Make ,margaryne,cukier, żółtka i śmietane lub mlako porządnie zagnieśc.Po zagniecieniu ciasto podzielic na 3 czesci .czesc biala kladziemy na spod blachy na nią kladziemy dzem o grubosci 1 cm .w 2 czesc wgniatamy kakao .z niej robimy kulki i lekko splaszczamyi rozkladamy na dzemie .Ubijamy piane z bialek .Do niej dodajemy 1 łyzke cukru .Ubita piane wlewamy na kulki.na nia rwiemy niewielkie kawałki 3 czesci ciasta .Pieczemy ok 50 minut.

    Wymiary blachy 25cm na 38 cm

Porady

ciato wyjac z blachy po ok. 15 min. gdy wystygnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy