Pleśniak

5 (189 ocen)

  • 2 godz.

Smak ciasta sam namawia by sięgnąć po następny kawałek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru pudru
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kostka margaryny
    2 łyżki kakao
    Dodatkowo:
    Średni słoik powideł śliwkowych
    1 galaretka brzoskwiniowa
    Beza:
    5 białek pozostałych po cieście
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników podanych na ciasto kruche (oprócz kakao)zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części, jedną trochę większą i dwie równe. Większe ciasto rozwałkować i wyłożyć do blachy o wym. 25x30. Do jednego mniejszego dodać kakao, zagnieść ciasto( można dodać łyżkę śmietany) Dwa mniejsze ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Powidła zagotować i wsypać galaretkę, wymieszać. Ostudzić. Na ciasto w blaszce wyłożyć powidła. Na tartce zetrzeć ciasto ciemne. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Wyłożyć na ciasto ciemne, zetrzeć ciasto jasne. Piec ok.35 minut w temp. 180 s C. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować