Pleśniak

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto dla całej rodzinki

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 żółtek
    3 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kostka margaryny
    3 łyżki cukru
    Reszta:
    5 białek
    2 łyżki kakao
    słoiczek dżemu porzeczkowego
    2 budynie waniliowe
    1 kisiel cytrynowy

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto: razem łączymy tak aby powstała jednolita masa następnie ciasto dzielimy na 3 równe części do jednej z nich dodając 2 łyżki kakao- Robimy 3 kule- 2 jasne i 1 ciemną. Następnie wkładamy do zamrażalnika na kilka godz. Gdy kulę będą już zmażnięte białą kulę ścieramy na tarce o dużych oczkach i układamy na spodzie blachy.Następnie wykładamy dżem i na to 2 ugotowane na mleku budynie waniliowe. Na to ścieramy ciemną kulę,wykładamy ubite białka z szkl. cukru,na to ugotowany kisiel i startą białą kule. Pieczemy w 180 stopniach ok 45 min

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy