Pleśniak

0 (0 ocen)

Szybkie i bardzo dobre ciacho :)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    5 jajek
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    1 szklanka cukru
    1 słoiczek mały powideł

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę posiekać z mąką,dodać żółtka i proszek do pieczenia.Zagnieść ciasto.Podzielić na 3 części - jedną większą i dwie mniejsze.Do jednej z mniejszych dodać kakao.
  • ciasto +powidła 2. Większa cześć ciasta rozłożyć na blaszce,posmarować powidłami,wierzch przykryć ciastem ciemnym startym na tarce o dużych oczkach.
  • ciasto+powidła+ciasto ciemne+piana 3. Białka ubić na sztywno,dodać cukieri wyłożyć pianę na ciemne ciasto.
  • ciasto+powidła+ciemne ciasto+piana+jasne ciasto 4. Na wierzch położyć pozostałe jasne ciasto starte na tarce o dużych oczkach.Ciasto w całości piec ok.45minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy