Pleśniak

  • wyświetlono: 1263 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

kruche ciasto z dżemem i pianką

Beata07

Składniki

4 jajka
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 kostka masła lub margaryny
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 kg jabłek
1 łyżka kakao
1-2 opakowania kisielu wiśniowego

Sposób przygotowania przepisu:

Pleśniak

  • 1. Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszać, dodać żółtka oraz wiórki masła i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części, jedną białą rozwałkować na blaszkę o wym. 26x38 cm, do drugiej dodać kakao i słodzić w lodówce razem z trzecią białą częścią ciasta. Na pierwszą część wyłożyć starte jabłka, białka jajek ubić na pianę dodając 4 łyżki cukru i kisiel- ja dodałam tylko jeden kisiel i też pianka ma ładny kolorek. Pianę wyłożyć na jabłka, na to zetrzeć najpierw ciemną część, potem jasną i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.170'C na 50 min.

Porady

Do tej wersji pleśniaka użyłam jabłek, ale z kwaskowym dżemem lepiej mi smakuje

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciePleśniak

Komentarze

Podobne przepisy

Pleśniak

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Pleśniak

Przepis znany u mnie w domu od...

Makowy pleśniak

Dodane przez: dorota w

Makowy pleśniak

Jedna z najlepszych wersji makowca....

pleśniak

Dodane przez: makak_83

Pleśniak

niezawodne ciasto na każdą okazje

image-28yltu3

Dodane przez: pomysłowa

pleśniak

smaczne i proste w wykonaniu

Pleśniak

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pleśniak

To ciasto jest na pewno znane większości...

Gotowe ciasto

Dodane przez: KasiaAsia

Pleśniak

Placek ten robię bez dżemu itp...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE