Pleśniak

5 (149 ocen)

  • 20 min

Bardzo stary przepis. Ciasto zawdzięcza nazwę pianie, która po upieczeniu wygląda jak pleśń.

  • 20 min

Składniki:

  • - 3 i 3/4 szkl. mąki
    - 5 żółtek
    - 1,5 kostki margaryny
    - 1 cukier waniliowy
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki śmietany
    Ponadto:
    - powidła śliwkowe lub dżem, np. czarna porzeczka
    - 1 kisiel
    - 3/4 szkl. cukru
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak Desery

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Jedną wyłożyć do blachy, pozostałe dwie zamrozić. Ciasto w blaszce posmarować dżemem, na to zetrzeć jedną część zamrożonego ciasta.
    Z białek ubić pianę, dodając cukier, na końcu kisiel i wyłożyć na utarte ciasto.
    Na pianę zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec ok 45 min w temp. 170 C (do zrumienienia wierzchu)

Porady

Do jednej z zamrożonych części można dodać kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować