pleśniak

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Pleśniak to w naszym domu bardzo popularne ciasto. Kruche z powidłami, bezą i kruszonką. Nadaje się na każdą okazję - znakomite na imprezę i rodzinne spotkanie, doskonale sprawdzi się również do codziennej kawy lub herbaty. Szybkie i proste do przygotowania, a do tego naprawdę pyszne. Zazwyczaj piekę je na dużej blaszce (24x32) dlatego jest niskie ale taki właśnie był i jest pleśniak w moim domu :-)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki krupczatki
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru do ciasta
    cukier waniliowy
    250 g masła
    5 żółtek

    5 białek
    1 szklanka cukru do bezy
    400 g powideł
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza Powidła Ciasto

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy łączę mąki, proszek do pieczenia, cukier, wanilię, masło i żółtka. Zagniatam i wyrabiam na gładkie ciasto. 1/2 część ciasta odkładam do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylepiam dno blaszki (24x32). Ciasto smaruję powidłami. Białka z cukrem ubijam na sztywną pianę. Gotową pianę wykładam na ciasto. Na wierzch ścieram (na tarce o grubych oczkach) drugą część ciasta. Całość wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować