Pleśniak

0 (0 ocen)

  • 30 min

Po prostu pyszne ciasto..

  • 30 min

Składniki:

  • Skł. 3 szklanki mąki, kostka margaryny, czerwony kisiel bez cukru(torebka), 4 jajka, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5-6 jabłek, pół szklanka cukru do piany, 2 łyżki płaskie kakao, cynamon.

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieć mąkę z margaryną, żółtkami, cukrem i proszkiem, Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodaj kakao( tyle, by ciasto było ciemne). Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Jasnym ciastem wylep natłuszczoną blachę, wyłóż jabłka i posypać cynamonem> Na jabłkach ułóż ciemne ciasto na starte oraz przełożyć pianę z białek wymieszaną ze pół szklanką cukru i kisielem. Na sam wierzchu pokrusz resztę ciemnego ciasta. Piec około 40 minut w temp. 180C

Porady

Jabłka można zastąpić marmoladą szczególnie ze śliwek...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy