Pleśniak z powidłami

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Prosty przepis - pyszne ciasto

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl mąki pszennej
    4 żółtka
    250 g masła ( ja używam masła roślinnego )
    1/3 szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    2 łyżki kakao

    4 białka - ubić na sztywną pianę ( 2 łyżki cukru dla utrwalenia )

    słoiczek powideł
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Pleśniak Desery

Pleśniak z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki , proszku do pieczenia, żółtek oraz masła zagnieść ciasto.
    Podzielić na 3 części.










    .
  • 2. 1/3 ciasta - rozwałkować i wyłożyć tortownicę ( moja 24 cm ) i posmarować dobrze powidłami
  • 3. 1/3 ciasta -dodać do ciasta 2 łyżki kakao i ciasto zetrzeć na grubych oczkach na powidła
  • 4. Na ciemne ciasto wyłożyć pianę z białek
  • 5. 1/3 ciasta - ( jasne ciasto ) zetrzeć przykrywając pianę z białek ( na grubych oczkach )
  • 6. Placek do pieca na 45 min - 180 stopni

Porady

Warto jest mieć własne powidła itp. W lecie zrobiłam powidła , kompoty , śliwki w occie....wszystko się przydaje....polecam i zachęcam

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować