1.Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać 3/4 szklanki cukru, żółtka i pokrojoną w kostkę schłodzoną margarynę. Zagnieść szybko gładkie, odchodzące od ręki ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką). Ciasto podzielić na 3 równe części, do jednej dodać kakao. Jedną jasną cześć i jedną ciemną zawinąć oddzielnie w woreczek lub folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Trzecią, jasną częścią wylepić dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód posmarować dżemem. Na dżem zetrzeć na tarce zmrożone ciasto kakaowe.
2.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać pozostały cukier (czyli 1/4 szklanki) i proszek budyniowy. Piankę rozprowadzić na startym kakaowym cieście. Na piankę zetrzeć na tarce zmrożone jasne ciasto.
3.Ciasto wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec ok. 45 minut.
Komentarze