Pleśniak

4.5 (152 ocen)

Takie ciasto polecam przede wszystkim jako dodatek do miłych chwil spędzonych z rodziną!

Składniki:

  • Składniki na blachę 20 x 30 cm:

    3 szklanki* mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kopiasta łyżka kakao
    1 szklanka cukru
    4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
    1 kostka margaryny (250g)
    szczypta soli
    1 budyń waniliowy
    słoik (ok.300 ml) ulubionego, gęstego dżemu

    *szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać 3/4 szklanki cukru, żółtka i pokrojoną w kostkę schłodzoną margarynę. Zagnieść szybko gładkie, odchodzące od ręki ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką). Ciasto podzielić na 3 równe części, do jednej dodać kakao. Jedną jasną cześć i jedną ciemną zawinąć oddzielnie w woreczek lub folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Trzecią, jasną częścią wylepić dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód posmarować dżemem. Na dżem zetrzeć na tarce zmrożone ciasto kakaowe.
  • 2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać pozostały cukier (czyli 1/4 szklanki) i proszek budyniowy. Piankę rozprowadzić na startym kakaowym cieście. Na piankę zetrzeć na tarce zmrożone jasne ciasto.
  • 3. Ciasto wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec ok. 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować