Pleśniak

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smak tkwi w prostocie. Odgrzebany w starym zeszycie przepis na zapomniane już ciasto pleśniak.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki
    - 1 łyżka proszku do pieczenia
    - pół szklanki cukru
    - 4 jajka
    - kakao
    - dżem np.: wiśniowy

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyrobić ciasto (2 szklanki mąki, 1 łyżka proszku do pieczenia, pół szklanki cukru, 4 żółtka) i podzielić na 3 części. Pierwszą wyłożyć na blaszkę, drugą schłodzić w zamrażarce, a trzecią wymieszać z łyżką kakao. Na ciasto wyłożyć dżem, a następnie kakaowe ciasto. Ubić 4 białka na sztywno z 1/3 szklanki cukru i wyłożyć na ciasto. Ostatnie ciasto zetrzeć na tarce na pianę. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170°C ok. 50 minut.

Komentarze

Podobne przepisy