polędwica wieprzowa (o długości ok. 15 cm) 2 kawałki
bułka zwykła 1 sztuka
musztarda 1 mały słoiczek
cebulka 1 sztuka
masło 3-4 łyżki
sól wg uznania
pieprz wg uznania
majeranek wg uznania
Plędwiczki w musztardzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki umyć, osuszyć i obsmażyć ze wszystkich stron na części masła na rozgrzanej patelni. Odstawić do przestygnięcia. Następnie natrzeć dość obficie solą pieprzem i majerankiem. Zawinąć w folie i odstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Bułkę okroić ze skórki środek pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać resztę masła i wrzucić pokrojoną bułkę. Do bułki dodać trochę drobno pokrojonej cebuli. Chwilę smażyć, by bułka zmiękła. Zdjąć z ognia (bułka musi być nawilżona a nie zrumieniona). Polędwiczki po wierzchu i bokach posmarować musztardą. Oblepić przesmażoną bułką. Przełożyć polędwiczki do żaroodpornego naczynia i zapiekać ok 40 minut(w starym piekarniku w 180 stopniach) bez przykrycia. Sprawdzać, by bułka się nie przypaliła.
Komentarze