Plędwiczki w musztardzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Chrupiące polędwiczki.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • polędwica wieprzowa (o długości ok. 15 cm) 2 kawałki
    bułka zwykła 1 sztuka
    musztarda 1 mały słoiczek
    cebulka 1 sztuka
    masło 3-4 łyżki
    sól wg uznania
    pieprz wg uznania
    majeranek wg uznania

Plędwiczki w musztardzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • polędwiczki w musztardzie 1. Polędwiczki umyć, osuszyć i obsmażyć ze wszystkich stron na części masła na rozgrzanej patelni. Odstawić do przestygnięcia. Następnie natrzeć dość obficie solą pieprzem i majerankiem. Zawinąć w folie i odstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Bułkę okroić ze skórki środek pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać resztę masła i wrzucić pokrojoną bułkę. Do bułki dodać trochę drobno pokrojonej cebuli. Chwilę smażyć, by bułka zmiękła. Zdjąć z ognia (bułka musi być nawilżona a nie zrumieniona). Polędwiczki po wierzchu i bokach posmarować musztardą. Oblepić przesmażoną bułką. Przełożyć polędwiczki do żaroodpornego naczynia i zapiekać ok 40 minut(w starym piekarniku w 180 stopniach) bez przykrycia. Sprawdzać, by bułka się nie przypaliła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy