Pleciony chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.80ml mleka zagotować z solą i masłem. Wystudzić. Do przesianej mąki pokruszyć drożdże, dodać cukier i pozostałej 50ml letniego mleka. Delikatnie wymieszać i odstawić na 10 min. Jajka wymieszać z mlekiem z dodatkiem masła. Wlać taką masę do mąki. Wyrabiać , aż całość będzie jednolita . Pozostawić ciasto w natłuszczonej misce na min. 1h pod przykryciem.
Ciasto podzielić na trzy równe części, uformować z każdej wałek. Położyć obok siebie i 'splatać' je ze sobą, tak by utworzyły 'warkocz'. Posmarować białkiem. Położyć chleb na blaszce i przykryć go jeszcze na 10 min. Piekarnik nagrzać do 190-200*C. Piec przez 20 minut. Studzić przy otwartym piekarniku .
Komentarze