Pleciony Chlebek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny , delikatny, niewielki chlebek zainspirowany przepisem od Pani Kasi S. , pozdrawiam :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 300g mąki tortowej
    20g drożdży świeżych
    130ml letniego mleka
    60g masła
    1 jajko
    1 żółtko
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    białko do posmarowania

Pleciony chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-10l3v2t 1. 80ml mleka zagotować z solą i masłem. Wystudzić. Do przesianej mąki pokruszyć drożdże, dodać cukier i pozostałej 50ml letniego mleka. Delikatnie wymieszać i odstawić na 10 min. Jajka wymieszać z mlekiem z dodatkiem masła. Wlać taką masę do mąki. Wyrabiać , aż całość będzie jednolita . Pozostawić ciasto w natłuszczonej misce na min. 1h pod przykryciem.
    Ciasto podzielić na trzy równe części, uformować z każdej wałek. Położyć obok siebie i 'splatać' je ze sobą, tak by utworzyły 'warkocz'. Posmarować białkiem. Położyć chleb na blaszce i przykryć go jeszcze na 10 min. Piekarnik nagrzać do 190-200*C. Piec przez 20 minut. Studzić przy otwartym piekarniku .

Porady

Często do ciasta dodaję 1 łyżeczkę bazylii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy