Plecionka francuska z kurczakiem/ogórkiem kiszonym i pieczarkami z sosem czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 35 min

Łatwe do przygotowania danie, można podawać w wersji na ciepło jak i na zimno.

  • 35 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    0,5 kg pieczarek
    0,5 kg mięsa drobiowego
    15 dkg sera żółtego
    2 ogórki kiszone
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    Vegeta/ pieprz
    tłuszcz
    Sos czosnkowy:
    4 ząbki czosnku
    ½ szklanki jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu

Plecionka francuska z kurczakiem/ogórkiem kiszonym i pieczarkami z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Plecionka francuska z kurczakiem/ogórkiem kiszonym i pieczarkami z sosem czosnko-wym 1. Pieczarki umyć i pokroić. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy, w miedzy czasie kroimy na drobne kawałki mięso drobiowe delikatnie oprószyć przyprawą do kurczaka i wrzucamy do duszonych pieczarek wszystko razem dusimy ok 10 min. Doprawiamy delikatnie Vegetą i pieprzem.
    Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce i delikatnie nacinamy boki ( do zaplatania)
    Przestudzone i odcedzone pieczarki z mięsem dajemy na ciasto francuskie i pokrojone w kostkę ogórek kiszony następnie posypujemy startym żółtym serem. Zaplatamy ciasto francuskie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Termo-obieg 185 st. I pieczemy ok 20 min.
    Sos czosnkowy:
    Czosnek obrać posiekać lub przecisnąć przez prasę. Majonez wymieszać z jogurtem i dodać czosnek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy