Plecionka bolońska

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

To świetny pomysł na wykwintną kolację lub spotkanie ze znajomymi. Przygotowanie plecionki zajmuje trochę czasu, ale sos można przygotować już 1 dzień wcześniej.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • o SOS BOLOŃSKI:
    o 500g mięsa mielonego,
    o 2 marchewki,
    o 1 cebula,
    o 2 ząbki czosnku,
    o 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
    o 2 łyżki pikantnego ketchupu,
    o 2 puszki pomidorów krojonych (2x400g),
    o 1 łyżeczka słodkiej papryki,
    o ¾ łyżeczki ostrej papryki,
    o Sól,
    o Pieprz,
    o Olej do smażenia,
    o CIASTO:
    o 250g mąki pszennej,
    o 150ml ciepłej wody,
    o 25g świeżych drożdży,
    o 1 łyżeczka soli,
    o ½ łyżeczki cukru,
    o ½ łyżki oliwy.
    o DODATKOWO:
    o 75g sera mozzarella,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos boloński Pizza

Plecionka bolońska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. CIASTO: W ciepłej wodzie rozpuść drożdże. Dodaj do nich cukier i 4 łyżki mąki. Wymieszaj. Odstaw przygotowany rozczyn na 10 minut do podrośnięcia. Mąkę wsyp do miski, wymieszaj z solą. Dodaj rozczyn i oliwę, wymieszaj. Zagnieć ciasto i wyrabiaj je przez 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne.
  • 2 2. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw na 1 godzinę do podrośnięcia.

    Podawaj na ciepło lub na zimno.
  • 3. SOS BOLOŃSKI: Warzywa obierz. Marchewkę pokrój w małą kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
    Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj mięso mielone i smaż na rumiano. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż 1 minutę. Dodaj kolejno cebulę, czosnek, marchewkę, ketchup i pomidory w puszce. Wymieszaj i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie marchewka powinna zmięknąć, a sos powinien zrobić się gęsty. Jeśli tak się nie stanie to gotuj jeszcze kilka minut bez przykrycia. Pod sam koniec dodaj przyprawy i dopraw sos do smaku.
    Sos wystudź.
  • 3 4. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkuj na duży prostokąt.
  • 4 5. Ponacinaj je po bokach zostawiając w środku około 10cm miejsca. Na środek wyłóż sos boloński.
  • 5 6. Posyp go równomiernie startym serem mozzarella. Złóż plecionkę zakładając jeden pasek na drugi. Dokładnie zlep plecionkę na końcach.
  • 6 7. Przykryj ją ściereczką i odstaw na pół godziny do podrośnięcia.
    Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
    Plecionkę piecz około 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować