Plecionka bolońska

  • wyświetlono: 513 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

To świetny pomysł na wykwintną kolację lub spotkanie ze znajomymi. Przygotowanie plecionki zajmuje trochę czasu, ale sos można przygotować już 1 dzień wcześniej.

Michał Dobras
  • 4 porcje
  • 120min

Składniki

o SOS BOLOŃSKI:
o 500g mięsa mielonego,
o 2 marchewki,
o 1 cebula,
o 2 ząbki czosnku,
o 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
o 2 łyżki pikantnego ketchupu,
o 2 puszki pomidorów krojonych (2x400g),
o 1 łyżeczka słodkiej papryki,
o ¾ łyżeczki ostrej papryki,
o Sól,
o Pieprz,
o Olej do smażenia,
o CIASTO:
o 250g mąki pszennej,
o 150ml ciepłej wody,
o 25g świeżych drożdży,
o 1 łyżeczka soli,
o ½ łyżeczki cukru,
o ½ łyżki oliwy.
o DODATKOWO:
o 75g sera mozzarella,

Sposób przygotowania przepisu:

Plecionka bolońska

  • 11. CIASTO: W ciepłej wodzie rozpuść drożdże. Dodaj do nich cukier i 4 łyżki mąki. Wymieszaj. Odstaw przygotowany rozczyn na 10 minut do podrośnięcia. Mąkę wsyp do miski, wymieszaj z solą. Dodaj rozczyn i oliwę, wymieszaj. Zagnieć ciasto i wyrabiaj je przez 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne.
  • 22. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw na 1 godzinę do podrośnięcia.

    Podawaj na ciepło lub na zimno.
  • 3. SOS BOLOŃSKI: Warzywa obierz. Marchewkę pokrój w małą kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
    Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj mięso mielone i smaż na rumiano. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż 1 minutę. Dodaj kolejno cebulę, czosnek, marchewkę, ketchup i pomidory w puszce. Wymieszaj i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie marchewka powinna zmięknąć, a sos powinien zrobić się gęsty. Jeśli tak się nie stanie to gotuj jeszcze kilka minut bez przykrycia. Pod sam koniec dodaj przyprawy i dopraw sos do smaku.
    Sos wystudź.
  • 34. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkuj na duży prostokąt.
  • 45. Ponacinaj je po bokach zostawiając w środku około 10cm miejsca. Na środek wyłóż sos boloński.
  • 56. Posyp go równomiernie startym serem mozzarella. Złóż plecionkę zakładając jeden pasek na drugi. Dokładnie zlep plecionkę na końcach.
  • 67. Przykryj ją ściereczką i odstaw na pół godziny do podrośnięcia.
    Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
    Plecionkę piecz około 25 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pizzadrożdżekuchnia włoskakolacjaobiadsos boloński
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0l711fs

Dodane przez: monika016

Boloński garnek - danie jednogarnkowe

Szybkie i proste danie jednogarnkowe.

Francuska plecionka z mięsem

Dodane przez: peggi

Francuska plecionka z mięsem

Mocno sycące danie, które świetnie...

Kotlety mielone w sosie bolońskim

Dodane przez: monika016

Kotlety mielone w sosie bolońskim

Uwielbiamy spaghetti:). Stąd pomysł...

Domowe gnocchi z sosem bolońskim

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Domowe gnocchi z sosem bolońskim

Gnocchi to rodzaj włoskich kopytek....

karczek w siosie bolonskim

Dodane przez: kamyk576

Karczek w sosie bolońskim

Karczek jest rewelacyjny! Dzisiaj...

Żółta fasolka w sosie bolońskim

Dodane przez: Mniam1

Żółta fasolka w sosie bolońskim

Gotowana fasolka w gęstym sosie...