Plecione bułeczki z młodym jęczmieniem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Domowe pieczywo jest najlepsze.Chrupiące,pulchne i pachnące.Tym razem do bułek dodałam sproszkowany młody jęczmień.Bułki są wyraziste w smaku i mają ładny zielony kolor.Najlepiej smakują z ziołowym twarożkiem.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 3 dag świeżych drożdży
    2 płaskie łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    2 szklanki mąki pszennej
    niepełna szklanka ciepłego mleka
    1 łyżeczka młodego sproszkowanego jęczmienia

    dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy

Plecione bułeczki z młodym jęczmieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem,łyżką mąki pszennej i odrobiną ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
    Po tym czasie do mąki dodajemy sól,młody jęczmień,wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę żeby wyrosło.
  • 2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części.Każdą część ciasta dzielimy na trzy części i toczymy wałeczki,następnie pleciemy jak warkocze.
    Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce.
  • 3. Po tym czasie bułeczki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

Porady

Przepis na 6 sztuk.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy