Plecione bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło stopić i lekko przestudzić.
2.Drożdże rozetrzeć z cukrem,1 łyżką maki i pół szklanki ciepłego mleka.Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce.
3.Do mąki dodać sól,wyrośnięte drożdże,masło i stopniowo wlewając mleko zagnieść mięciutkie ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
4.Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części.Następnie każdą część ciasta podzielić na 3 części,z których toczymy wałeczki i zaplatamy warkocze.
5.Przygotowane bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
6.Następnie piec około 40 minut w temperaturze 190 stopni,do zrumienienia.
Komentarze