Plecione bułeczki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Takie bułeczki możemy upiec na śniadanie lub kolacje.Wyszły mi idealnie chrupiące.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    5 dag drożdży
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    około półtorej szklanki ciepłego mleka
    4 łyżki masła

    dodatkowo:
    mąka do posypania stolnicy

Plecione bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło stopić i lekko przestudzić.
  • 2. Drożdże rozetrzeć z cukrem,1 łyżką maki i pół szklanki ciepłego mleka.Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Ciasto. 3. Do mąki dodać sól,wyrośnięte drożdże,masło i stopniowo wlewając mleko zagnieść mięciutkie ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  • Plecienie bułek. 4. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części.Następnie każdą część ciasta podzielić na 3 części,z których toczymy wałeczki i zaplatamy warkocze.
  • Przed pieczeniem. 5. Przygotowane bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Upieczone. 6. Następnie piec około 40 minut w temperaturze 190 stopni,do zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy