Plebejskie ciasto drożdżowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Wsypać mąkę, cukier wanilinowy, dodać jajko,śmietanę, masło i sól. Wyrabiać ciasto, do momentu uzyskania elstycznej konsystencji.
2.Ciasto umieścić w misce, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut (powinno podwoić objetość).
3.Ciastem wyłożyć dno silikonowej formy do pieczenia (tortownicy o średnicy 28 cm i wysokości 4,5 cm) lub innej tortownicy o podobnej średnicy. Na cieście ułożyć połówki czereśni oraz jagody. Czereśnie można wcisnąć w ciasto.
4.Nagrzać piekarnik do temp. 160 stopni C. Piec 30 minut w temp. 160 stopni C. Zwiekszyć temp. do 175 stopni C, piec jeszcze 15-20 minut.
5.Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Połowę odlać. Do reszty dodać sok z jagód, wymieszać ( powstanie różowy lukier).
6.Ciasto wystudzić, polać białym i różowym lukrem. Oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze