Płatki ryżowe zapiekane z jabłkami i migdałami

4.49 (169 ocen)

Tym razem przygotowałam szybszą wersję tego deseru. Płatki ryżowe nie wymagają gotowania przed zapiekaniem i przygotowanie tego dania zajmuje naprawdę niewiele czasu. Polecam, zwłaszcza z gęstym jogurtem lub kleksem bitej śmietany

Składniki:

  • 260 g płatków ryżowych błyskawicznych
    2 szkl mleka
    4 duże jabłka
    2-3 łyżki cukru trzcinowego
    4 łyżki płatków migdałowych
    przyprawa do szarlotki
    cynamon
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki

Płatki ryżowe zapiekane z jabłkami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia żaroodpornego (śr.ok 20cm) wsypać płatki ryżowe. Mleko zagotować, zalać płatki i posypać 1-2 łyżkami cukru. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć na płatki ryżowe. Oprószyć cukrem, przyprawą do szarlotki i odrobiną cynamonu. Całość posypać płatkami migdałowymi. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać ok 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Migdały Płatki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować