Płatki jęczmienne z malinami

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Płatki owsiane, jęczmienne, jaglane i orkiszowe to ostatnio moje ulubione śniadanie. Tak przygotowana owsianka to jednocześnie pyszna jaki i zdrowa propozycja śniadaniowa, dzięki niej będziecie miały energię na resztę dnia.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pół szklanki ulubionych płatków błyskawicznych, ja dzisiaj użyłam jęczmiennych
    35 g malin liofilizowanych
    400 ml mleka
    ziarenko kardamonu
    laska wanilii
    opcjonalnie miód do osłodzenia

Płatki jęczmienne z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko gotujemy z dodatkiem kardamonu i przeciętej wzdłuż laski wanilii.
    Płatki zalewamy gorącym mlekiem, odstawiamy na 5 minut, by napęczniały. Dodajemy miód i maliny, delikatnie mieszamy. Możemy posypać listkami mięty. Smacznego.

Porady

Jak nie macie czasu na zjedzenie śniadania przed pracą, możecie wziąć suche płatki, wymieszać je z owocami liofilizowanymi, ziarenkami wanilii, kardamonem i miodem(cukrem kokosowym, ksylitolem itp.), a w pracy zalać je ciepłym mlekiem lub wodą. Prawda, że proste

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy