Plastry schabu z dzika w pieczarkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyszczamy, przekładamy do pojemnika w którym marynujemy w miodzie, occie, oleju i sosie teriyaki. Mięsa nie rozbijamy, obtaczamy w powstałym sosie i odstawiamy na 20 min.
2.Ziemniaki dokładnie myjemy, czyste ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
3.Do szklanki wkładam rozkruszony kapelusz prawdziwka- zalewam wodą tylko do pokrycia (1-2 łyżki wody)
4.Na patelni rozgrzewam olej. Na gorącym oleju obsmażam kawałki mięsa dodaję resztę marynaty, pokrojone pieczarki, pokruszony kapelusz razem z wodą.
Duszę do odparowania nadmiaru wody, na koniec dodaję świeży tymianek i doprawiam do smaku.
5.Sałatę, rukolę myjemy i osuszamy z nadmiaru wody.
Umytego pomidora i selera naciowego kroimy na kawałki. Układamy na porwanej sałacie, posypujemy płatkami nagietka i chabra. Całość doprawiam do smaku tylko solą i pieprzem z odrobiną zielonego oleju rzepakowego(na zimno tłoczonego)
6.Danie podaję gorące z ziemniakiem w mundurku ,sałatą i schabem ułożonym na pieczarkach
Komentarze