Plastry schabu z dzika w pieczarkach

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Dzik, pieczarki młode ziemniaki i lekka sałata z ziół zerwanych z donicy.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • na sałatkę:
    1 pomidor
    2 gałazki selera naciowego
    garść rukoli
    garść sałaty liściastej
    płatki chabra i nagietka
    sól, pieprz, olej rzepakowy na zimno tłoczony

    pieczarki 300g
    tymianek- 3-4 gałazki
    1 rozkruszony kapelusz prawdziwka

    4 plastry schabu
    1 łyżka oleju
    1łyzka octu winnego
    1 łyżka sosu teriyaki
    1 łyżeczka miodu

    1łyżka oleju rzepakowego do smażenia
    4 duże młode ziemniaki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Plastry schabu z dzika w pieczarkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy, przekładamy do pojemnika w którym marynujemy w miodzie, occie, oleju i sosie teriyaki. Mięsa nie rozbijamy, obtaczamy w powstałym sosie i odstawiamy na 20 min.
  • 2. Ziemniaki dokładnie myjemy, czyste ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
  • 3. Do szklanki wkładam rozkruszony kapelusz prawdziwka- zalewam wodą tylko do pokrycia (1-2 łyżki wody)
  • 4. Na patelni rozgrzewam olej. Na gorącym oleju obsmażam kawałki mięsa dodaję resztę marynaty, pokrojone pieczarki, pokruszony kapelusz razem z wodą.
    Duszę do odparowania nadmiaru wody, na koniec dodaję świeży tymianek i doprawiam do smaku.
  • 5. Sałatę, rukolę myjemy i osuszamy z nadmiaru wody.
    Umytego pomidora i selera naciowego kroimy na kawałki. Układamy na porwanej sałacie, posypujemy płatkami nagietka i chabra. Całość doprawiam do smaku tylko solą i pieprzem z odrobiną zielonego oleju rzepakowego(na zimno tłoczonego)
  • 6. Danie podaję gorące z ziemniakiem w mundurku ,sałatą i schabem ułożonym na pieczarkach
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować