Danie na które wpadłam zupełnie przypadkiem - bo uwielbiam wszystko co ma pomidory i mięso . Schab w pysznym sosie pomidorowo-paprykowym, przyjemnie rozgrzewa za sprawą chili :)
60 min
Dla 6 osób
Składniki:
400 g schabu QAFP pokrojonego w plastry
8 dużych czerwonych pomidorów
4 czerwone papryki
1 strąk chili
pęczek świeżej bazylii
szczypta cynamonu
kieliszek koniaku
sol, pieprz, cukier - około 1,5 łyżki
2-3 łyżki oliwy
ząbek czosnku
suszone oregano
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Plastry schabowe duszone w sosie pomidorowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku o o grubym i szerokim dnie rozgrzewamy oliwę na której podsmażamy czosnek i paprykę, pokrojoną w grubą kostkę i posiekane chili. Smażymy przez około 5 minut
2.W czasie, gdy papryka się smaży razem z czosnkiem, w dużej misce parzymy pomidory. Po sparzeniu, zdejmujemy skórkę ze wszystkich pomidorów, wycinamy głąby i kroimy w duża kostkę.
3.Do podsmażonej papryki dodajemy pokrojone pomidory, koniak, sól, cukier i cynamon - dusimy przez około 30 minut, tak by pomidory odparowały nadmiar wody i powstał gesty sos. Całość blendujemy.
4.Do gorącego sosu dodajemy roztarte suszone oregano i posiekane świeże listki bazylii i pieprz. Już nie gotujemy.
5.Plastry schabu skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nacieramy przyprawami i oliwą.
Rozgrzewamy patelnię - bez tłuszczu, na gorącej układamy plastry schabu które obsmażamy z obu stron.
6.Obsmażone plastry schabu przekładamy do garnka z sosem. Dusimy w nim przez około 10 minut. Podajemy posypane zieleniną
Komentarze