plastry schabowe duszone w sosie pomidorowo-paprykowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Danie na które wpadłam zupełnie przypadkiem - bo uwielbiam wszystko co ma pomidory i mięso . Schab w pysznym sosie pomidorowo-paprykowym, przyjemnie rozgrzewa za sprawą chili :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 400 g schabu QAFP pokrojonego w plastry
    8 dużych czerwonych pomidorów
    4 czerwone papryki
    1 strąk chili
    pęczek świeżej bazylii
    szczypta cynamonu
    kieliszek koniaku
    sol, pieprz, cukier - około 1,5 łyżki
    2-3 łyżki oliwy
    ząbek czosnku
    suszone oregano
    szczypta mielonej gałki muszkatołowej

    pietruszka do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Plastry schabowe duszone w sosie pomidorowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku o o grubym i szerokim dnie rozgrzewamy oliwę na której podsmażamy czosnek i paprykę, pokrojoną w grubą kostkę i posiekane chili. Smażymy przez około 5 minut
  • 2. W czasie, gdy papryka się smaży razem z czosnkiem, w dużej misce parzymy pomidory. Po sparzeniu, zdejmujemy skórkę ze wszystkich pomidorów, wycinamy głąby i kroimy w duża kostkę.
  • 3. Do podsmażonej papryki dodajemy pokrojone pomidory, koniak, sól, cukier i cynamon - dusimy przez około 30 minut, tak by pomidory odparowały nadmiar wody i powstał gesty sos. Całość blendujemy.
  • 4. Do gorącego sosu dodajemy roztarte suszone oregano i posiekane świeże listki bazylii i pieprz. Już nie gotujemy.
  • 5. Plastry schabu skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nacieramy przyprawami i oliwą.
    Rozgrzewamy patelnię - bez tłuszczu, na gorącej układamy plastry schabu które obsmażamy z obu stron.
  • 6. Obsmażone plastry schabu przekładamy do garnka z sosem. Dusimy w nim przez około 10 minut. Podajemy posypane zieleniną
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować