Plastry schabowe duszone w mleku z podgrzybkami i warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

O schabiku ze świnki, jakież tu godne danie przygotować.
Bo skoro mamy kawałek pysznego mięska, musi być przygotowane w sposób szczególny

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • marynata schabu:
    6 plastrów schabowych około 500g (schab wieprzowy QAFP)
    1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
    1 łyżeczka octu jabłkowego
    2 łyzki oleju

    4 mrożone podgrzybki(kapelusze razem z korzeniami)
    2 małe ziemniaki
    1 szklanka mleka 3,2%
    1 szklanka włoszczyzny
    1 kostka grzybowa
    pieprz, papryka, koperek
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Plastry schabowe duszone w mleku z podgrzybkami i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i osuszone plastry schabowe układamy w pojemniku, zalewamy wymieszanymi składnikami marynaty. Obtaczamy w marynacie każdy plaster schabu. Zamykamy pojemnik i wstawiamy na cała noc do lodówki
  • 2. Na patelni u grubym dnie rozgrzewamy olej. Obsmażamy z obu stron plastry schabu.
  • 3. Do obsmażonych plastrów dodajemy kostkę grzybową, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, włoszczyznę, pokrojone grzyby, zalewamy mlekiem - dusimy około 15 minet, aż ziemniaki będą miękkie
  • 4. Doprawiamy pieprzem, koprem i papryką do smaku. Na talerzach układamy warzywa, a na nich plastry schabu, delikatnie polewamy powstałym sosem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podgrzybki Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować