Plastry bakłażana w jogurcie

0 (0 ocen)

  • 40 min

dla amatorów bakłażanów:)

  • 40 min

Składniki:


  • bakłażan 2 duże szt.
    sól
    sproszkowane chili 1 łyżeczka
    sproszkowana kurkuma 1/2 łyżeczki
    oliwa 2 łyżki stołowe
    sproszkowana papryka 2 łyżeczki
    kolendra 2 łyżeczki
    jogurt naturalny 2/3 szklanki
    garam masala 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Plastry bakłażana w jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany pokroić w grubsze plastry, obrać cienko i posypać sola z obu stron.Położyć na sicie nad miską i poczekać 30 minut by obciekły
  • image-0h3yehn 2. Po 30 minutach plastry bakłażana przepłukać ,odsączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem
  • 3. w naczyniu rozgrzać oliwę w mikrofalówce na max przez 30 sekund
  • image-17boy7d 4. wyjąć z mikrofalówki oliwę i dodać sproszkowane chili, kurkumę,garam masala i obtoczyć plastry bakłażana
  • 5. przykryć naczynie i gotować w mikrofalówce nastawionej na max 3-4 minuty
  • image-0d71fvi 6. wyjąć z mikrofalówki , polać jogurtem i posypać sproszkowaną papryką i kolendrą
  • 7. bakłażana można podawać na gorąco lub na zimno z pieczywem czosnkowym lub jako dodatek do dań głównych.

Porady

zamiast jogurtu możemy użyć śmietany, będzie miała bardziej kremowy smak

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować