Plasterki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś obiadek na szybko ponieważ byłam z nogą u lekarza, on twierdzi że jest ok lecz ja uważam inaczej ponieważ boli jak diabli no cóż oni wiedzą lepiej. A że późno wróciłam postanowiłam zrobić plasterki które u mnie w domu po prostu uwielbiają.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 kg ziemniaków,

    0,5 łyżeczki soli,

    olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Plasterki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obiad 1. Ziemniaki obrać, pokroić na plasterki około jednego centymetra i dokładnie umyć. Umyte plasterki osuszyć za pomocą durszlaka aby ociekły z nadmiaru wody.
  • obiad 2. Na patelnię o średnicy 28 cm i wysokości 5,5 cm wlać olej tak aby zakryło tylko dno patelni przełożyć porcję plasterków ( ja smażyłam na dwa razy ) i smażyć na dużym ogniu do czasu aż zaczną się rumienić ( co jakiś czas je przekręcać aby plasterki z dołu były na górze i na odwrót ).
  • obiad 3. Jak już plasterki ładnie się zarumieniły zmniejszyć gaz, nakryć patelnię przykrywką i smażyć na średnim ogniu do miękkości plasterków. Na sam koniec smażenia pod przykrywką posolić według swego smaku ( u mnie tak opcjonalnie około pół łyżeczki do jednej płaskiej łyżeczki ). I tak posolone oczywiście również przekręcać co jakiś czas aby się nie spaliły podsmażyć jeszcze chwilkę do ładniejszego koloru i całkowitej miękkości plasterków.
  • obiad 4. Tak usmażone plasterki podałam z jajkiem sadzonym oraz surówka z cebuli, szczypioru i pomidorów żółtych i malinowych ze śmietaną. Plasterki można jeść również same np. do zsiadłego zimnego mleka, mówię wam petarda w domu rodzinnym często takimi plasterkami się zajadaliśmy. Serdecznie polecam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować