Plasterki z ogórków, jak pikle, w zalewie octowej

4.49 (178 ocen)

  • 26 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne, marynowane plasterki z ogórków, smakują jak pikle. Świetnie nadają się jako dodatek do różnych dań obiadowych.

  • 26 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ogórki gruntowe 5 kg
    sól 4 łyżki
    gorczyca
    ziele angielskie
    liść laurowy
    koper

    Zalewa na 1 litr:

    ocet 10% 200 ml
    woda przegotowana 800 ml
    sól 2 łyżki
    cukier 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory Pikle

Plasterki z ogórków, jak pikle, w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymyte ogórki obieramy ze skórki i szatkujemy na plastry o grubości około 5 mm. Zasypujemy czterema łyżkami soli, dobrze mieszamy żeby sól się rozprowadziła i przykrywamy ściereczką miskę z plastrami wymieszanymi w soli. Odstawiamy na 24 godziny. Po 24 godzinach wysypujemy plastry ogórków na durszlak do ocieknięcia. Do wymytych i przygotowanych słoików wkładamy do każdego baldach kopru, listek laurowy i 6 ziaren ziela angielskiego oraz pół łyżeczki gorczycy białej. Wkładamy do każdego słoika ocieknięte plastry ogórków.Na wierzch do każdego słoika dajemy po trochu kopru (baldachy lub łodygi). Tak przygotowane słoiki zalewamy zalewą, zakręcamy dekielki i wkładamy do garnka w którym na dno dajemy szmatkę, na którą ustawimy słoiki do pasteryzowania. Zalewamy gorącą wodą z kranu i pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji wystawiamy słoiki do góry dnem by ostygły, zimne wynosimy do piwnicy. Możemy konsumować minimum po tygodniu, dlatego żeby przegryzły się smaki.

    Smacznego!!!

Porady

Możemy konsumować minimum po tygodniu, dlatego żeby przegryzły się smaki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować