Placuszki buraczano-gryczane z wędzonym łososiem

0 (0 ocen)

Smaczna i zdrowa przekąska

Składniki:

  • 100g wędzonego łososia
    100g twarożku kanapkowego
    2 niewielkie ugotowane buraczki
    1 duże jajko
    1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
    ½szkl kaszy gryczanej białej
    Szczypta soli

    Do dekoracji:
    Plasterki awokado
    Plasterki cytryny
    Czarne oliwki
    Natka pietruszki i koperek

Placuszki buraczano-gryczane z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki buraczano-gryczane z wędzonym łososiem 1. Dzień wcześniej kaszę gryczaną zalewamy wodą i moczymy ok. 24 godzin. Po namoczeniu zlewamy wodę i płuczemy kaszę. Zalewamy kaszę taką ilością wody, żeby przykryła kaszę, dodajemy pokrojone, ugorowane buraczki i blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy jogurt, jajko, sól i dokładnie mieszamy. Z masy smażymy niewielkie placuszki, najlepiej na patelni bez tłuszczu. Po usmażeniu na każdym placuszku układamy różyczkę z wędzonego łososia, kleks twarożku kanapkowego, posypujemy posiekaną natka pietruszki, koperkiem, dekorujemy plasterkami awokado, oliwek, cytryny i natką pietruszki.

Porady

Buraczki możemy również zetrzeć na tarce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy