Takie placuszki mogą być dodatkiem do ulubionego mięsa, ale spokojnie same w sobie zapewnią nam syty, bezmięsny obiad.
Składniki:
Składniki na ok. 15 sztuk:
ok. 80 dag większych ziemniaków
100 g sera żółtego
1 cebula
mały pęczek szczypiorku
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
olej + 50 g masła do smażenia
Placuszki ziemniaczano - serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, zalać wodą, posolić. Gotować ok. 10 minut (mają być półtwarde).
Ostudzone zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać, dodać do ziemniaków. Cebulę obrać także zetrzeć na tarce, razem z żółtym serem. Dodać do ziemniaków. Wbić jajka i dodać mąkę. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Olej rozgrzać na patelni razem z masłem. Nakładać łyżką masę ziemniaczaną na kształt dość grubych placuszków. Smażyć z obu stron na złoto.
Komentarze