Placuszki ziemniaczano - serowe

0 (0 ocen)

Takie placuszki mogą być dodatkiem do ulubionego mięsa, ale spokojnie same w sobie zapewnią nam syty, bezmięsny obiad.

Składniki:

  • Składniki na ok. 15 sztuk:

    ok. 80 dag większych ziemniaków
    100 g sera żółtego
    1 cebula
    mały pęczek szczypiorku
    4 jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz
    olej + 50 g masła do smażenia

Placuszki ziemniaczano - serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, zalać wodą, posolić. Gotować ok. 10 minut (mają być półtwarde).
    Ostudzone zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać, dodać do ziemniaków. Cebulę obrać także zetrzeć na tarce, razem z żółtym serem. Dodać do ziemniaków. Wbić jajka i dodać mąkę. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
    Olej rozgrzać na patelni razem z masłem. Nakładać łyżką masę ziemniaczaną na kształt dość grubych placuszków. Smażyć z obu stron na złoto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy