Placuszki ziemniaczano-drożdżowe z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo smaczne danie na obiad lub kolację. Polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    2 duże ziemniaki
    1 1/2 szklanki mąki
    20 g drożdży
    1 łyżeczka soli
    pieprz
    mielony kminek
    cukier
    olej
    Sos pieczarkowy
    300 g pieczarek
    1 cebula
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka chrzanu
    1 łyżka mąki pszennej
    1/2 szklanki śmietany
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placuszki ziemniaczano-drożdżowe z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać, drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru,dodać tyle mleka i mąki ,aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany.Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
    Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
    Pozostałą mąkę przesiać do miski ,zrobić wgłębienie dodać 1 łyżeczkę soli i po szczypcie pieprzu i kminku,wbić jajka ,wlać wyrośnięty zaczyn i resztę mleka,dołożyć starte ziemniaki.
    Całość dokładnie wymieszać na gładkie ciasto,odstawić do wyrośnięcia na 1godzinę.
    Na gorący tłuszcz nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
    Sos pieczarkowy:
    Cebulę obrać i pokroić w kostkę,pieczarki umyć i pokroić w cienkie plastry.
    Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i pieczarki i dusić pod przykryciem do miękkości.
    Następnie wlać 1 szklankę wody,dodać chrzan,mąkę rozprowadzić z 3 łyżkami wody dodać do sosu,doprawić solą i pieprzem do smaku,zagotować.
    Dodać śmietanę i wymieszać.Gotowy sos nakładać na placki.

Porady

Placuszki możemy również podać z mięsnym sosem .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować