Placuszki ziemniaczano-drożdżowe z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać, drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru,dodać tyle mleka i mąki ,aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany.Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Pozostałą mąkę przesiać do miski ,zrobić wgłębienie dodać 1 łyżeczkę soli i po szczypcie pieprzu i kminku,wbić jajka ,wlać wyrośnięty zaczyn i resztę mleka,dołożyć starte ziemniaki.
Całość dokładnie wymieszać na gładkie ciasto,odstawić do wyrośnięcia na 1godzinę.
Na gorący tłuszcz nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Sos pieczarkowy:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę,pieczarki umyć i pokroić w cienkie plastry.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i pieczarki i dusić pod przykryciem do miękkości.
Następnie wlać 1 szklankę wody,dodać chrzan,mąkę rozprowadzić z 3 łyżkami wody dodać do sosu,doprawić solą i pieprzem do smaku,zagotować.
Dodać śmietanę i wymieszać.Gotowy sos nakładać na placki.
Komentarze