Placuszki ziemniaczano cukiniowe

5 (192 ocen)

Delikatne placuszki, które dobrze smakują zarówno na słodko ze śmietaną, jak i jako dodatek do mięsa

Składniki:

  • 20 dag młodej cukinii
    40 dag ziemniaków
    jajko
    5 dag mąki pszennej – dwie dobrze czubate łyżki
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Placki Przystawki

Placuszki ziemniaczano cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyłam, odcięłam końcówki. Ziemniaki obrałam i umyłam. Warzywa starłam na tarce z dużymi oczkami. Dodałam jajko, mąkę pszenną i przyprawy do smaku. Masę dokładnie wymieszałam.
  • 2. Łyżką nakładałam porcje masy na rozgrzany olej i smażyłam z obu stron na rumiano.
    Z nadmiaru tłuszczu osączyłam na papierowym ręczniku.

Porady

Jeśli w czasie tarcia ziemniaków wytworzy się za dużo płynu, dobrze jest go odlać - nie będzie trzeba dodawać większej ilości mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować