Placuszki ziemniaczano cukiniowe

  • wyświetlono: 324 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Delikatne placuszki, które dobrze smakują zarówno na słodko ze śmietaną, jak i jako dodatek do mięsa

edytaha

Składniki

20 dag młodej cukinii
40 dag ziemniaków
jajko
5 dag mąki pszennej – dwie dobrze czubate łyżki
sól
pieprz
olej do smażenia

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Placuszki ziemniaczano cukiniowe

  • 1. Cukinię umyłam, odcięłam końcówki. Ziemniaki obrałam i umyłam. Warzywa starłam na tarce z dużymi oczkami. Dodałam jajko, mąkę pszenną i przyprawy do smaku. Masę dokładnie wymieszałam.
  • 2. Łyżką nakładałam porcje masy na rozgrzany olej i smażyłam z obu stron na rumiano.
    Z nadmiaru tłuszczu osączyłam na papierowym ręczniku.

Porady

Jeśli w czasie tarcia ziemniaków wytworzy się za dużo płynu, dobrze jest go odlać - nie będzie trzeba dodawać większej ilości mąki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilplackisezonowe_przysmakiziemniakiCukinia
 

Komentarze

Podobne przepisy

Cukiniowe sushi

Dodane przez: rzelkazag

Cukiniowe sushi

Doskonała przystawka na ciepło.

Upieczone placuszki

Dodane przez: ciasto

Placuszki

Gdy zostanie trochę wędliny, warto...

cukiniowe przystawki

Dodane przez: evita0007

Cukiniowe przystawki

Miałam ochotę na coś innego i wyszło...

cukiniowe chipsy

Dodane przez: dorota w

Cukiniowe chipsy

Zdrowe, pyszne chipsy, które zrobimy...

Cukiniowe sushi

Dodane przez: jolantagłówka

Cukiniowe sushi

Idealne na lekką kolację lub spotkania...

Cukiniowe łódeczki

Dodane przez: rzelkazag

Cukiniowe łódeczki

Miały być z grilla, ale przy takiej...