Zieloniutkie wiosenne placuszki ziemniaczane z dodatkiem młodej pokrzywy i czosnku niedźwiedziego. Bardzo chrupiące , podajemy sote lub ze śmietaną . Placuszki ziemniaczane z pokrzywą i czosnkiem niedźwiedzim
Placuszki ziemniaczane z pokrzywą i czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce warzywnej duże oczka. Z pokrzywy odcinamy listki, zalewamy je gorąca woda i zostawiamy do wystygnięcia. Odcedzamy. Drobno siekamy . Siekamy także czosnek niedźwiedzi. Zieleninę dodajemy do ziemniaków. Wbijamy 2 jajka , mieszamy . Solimy dodajemy mąkę , doprawiamy wyciśniętym czosnkiem , sola i pieprzem białym. Dobrze mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej . Nakładamy placuszki smażymy na złoto.
Komentarze