Placuszki ziemniaczane z pokrzywą i czosnkiem niedźwiedzim

0 (0 ocen)

  • 15 min

Zieloniutkie wiosenne placuszki ziemniaczane z dodatkiem młodej pokrzywy i czosnku niedźwiedziego. Bardzo chrupiące , podajemy sote lub ze śmietaną . Placuszki ziemniaczane z pokrzywą i czosnkiem niedźwiedzim

  • 15 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

    garść młodej pokrzywy

    garść liści czosnku niedźwiedziego

    2 ząbki czosnku

    sól

    pieprz'

    2 łyżki mąki

    2 jajka

Placuszki ziemniaczane z pokrzywą i czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce warzywnej duże oczka. Z pokrzywy odcinamy listki, zalewamy je gorąca woda i zostawiamy do wystygnięcia. Odcedzamy. Drobno siekamy . Siekamy także czosnek niedźwiedzi. Zieleninę dodajemy do ziemniaków. Wbijamy 2 jajka , mieszamy . Solimy dodajemy mąkę , doprawiamy wyciśniętym czosnkiem , sola i pieprzem białym. Dobrze mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej . Nakładamy placuszki smażymy na złoto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy