Placuszki ziemniaczane z mięsem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tę potrawę robię zazwyczaj wtedy, kiedy z poprzedniego dnia zostają ziemniaki. Pomysł podsunął mi kiedyś kolega ze szkoły gastronomicznej.

  • 30 min

Składniki:

  • Ugotowane ziemniaki-ok. 1 kg
    mąka ziemniaczana-1/4 objętości ziemniaków
    1 jajko
    tarta bułka do obtaczania
    olej do smażenia
    mięso ze słoika lub mięso gotowane, zmielone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Placuszki ziemniaczane z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, podzielić na 4 części, 1 część odłożyć na bok, w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać jajko i wymieszać całość. Formować placuszki, do środka włożyć farsz. Obtoczyć w bułce tartej i piec w głębokim tłuszczu.

Porady

Użyłam mięsa ze słoika własnej roboty, ale można użyć także zmielonego mięsa gotowanego, wymieszanego z surowym jajkiem albo smażonych pieczarek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ziemniaczane kuleczki

To może cię zainteresować