Placki ziemniaczane pod sosem kurkowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Tradycyjne placki ziemniaczane z nietypowym, jesiennym dodatkiem.

  • 20 min

Składniki:

  • Placki:
    1 kilogram ziemniaków
    2 cebule
    2 jajka
    2 łyżki mąki
    sól, pieprz

    Sos:
    Około kilograma kurek (może być mniej, zależy ile w danej chwili mamy )
    1 cebula
    150 ml kwaśnej śmietany
    sól, pieprz
    łyżka oleju

Placki ziemniaczane pod sosem kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki:
    Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć. Dodać cebulę, jajka, przyprawy i mąkę.
    Wymieszać i smażyć uformowane placuszki na rumiano.


  • 2. Sos:
    Kurki umyć, większe pokroić.
    Rozgrzać łyżkę oleju, pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić. Dodać umyte kurki. Dusić na wolnym ogniu 20 min. Pod koniec dodać sól, pieprz do smaku.
  • 3. Placki podawać z sosem.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy