Placuszki ze śliwkami

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Sezon na śliwki można śmiało uznać za rozpoczęty, dlatego u mnie na pierwszy rzut idą racuszki, które zjada ze smakiem także Oluś.

  • 45 min

Składniki:

  • Na ok 10 sztuk:
    1 szklanka (250ml) kaszy manny błyskawicznej Kupiec
    1 szklanka mleka 3.2%
    5 łyżeczek cukru pudru
    1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    30g masła
    5 śliwek węgierek

    Dodatkowo:
    cukier puder
    Olej lub masło do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Placuszki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę manną zalewamy szklanką mleka i pozostawiamy do napęcznienia. Po ok pół godziny wbijamy jajka, dodajemy przestudzone, roztopione masło, cukier puder, proszek do pieczenia oraz obrane ze skórek i drobno posiekany miąższ ze śliwek. Wszystko razem mieszamy. Na rozgrzanej małej patelce smażymy placuszki z obu stron. Jeśli wolimy bardziej chrupiące i mają je jeść dorośli, możemy przed nałożeniem każdego placuszka wysmarować patelkę masłem lub olejem. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować