Placuszki z zieloną fasolką szparagową

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne, szybkie i smaczne danie nawet dla niejadka :)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - fasolka szparagowa (zielona): 20 dekagramów
    - mąka: 1.5 szklanki
    - mleko: 2 szklanki
    - jajka: 3 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz ziołowy: 1 szczypta
    - olej do smażenia (około): 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Placuszki z zieloną fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę umyć, osączyć i pociąć na mniejsze kawałki. Wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować ok. 3 minut. Osączyć na sicie.
  • 2. Do mąki dodać żółtka i szczyptę soli, zmiksować z taką ilością mleka, żeby powstało gęste ciasto naleśnikowe. Wstawić na godzinę do lodówki.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, dodać fasolkę i pieprz ziołowy, wymieszać.
  • 4. Na patelni rozgrzać sporo oleju, łyżką kłaść niewielkie placuszki i smażyć na złoto z obu stron.
  • 5. Podawać ciepłe np. z sosem pomidorowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować