Placuszki z wiosenną zieleniną i ziołowym sosem

0 (0 ocen)

  • 20 min

W sam raz do jedzenia w ciepły, wiosenny dzień

  • 20 min

Składniki:

  • około 30 szt.

    Placki:
    2 szkl. mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    ½ łyżeczki soli
    500 ml maślanki
    2 jajka
    3 łyżki oleju
    2 garście posiekanego młodego szpinaku
    2 garście rukoli
    ½ pęczka szczypiorku
    1 łyżka natki pietruszki


    Sos:
    1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
    2 łyżki koperku
    2 łyżki natki pietruszki
    2 łyżki szczypiorku
    sól

Placuszki z wiosenną zieleniną i ziołowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki:
    Mąkę z proszkiem, sodą i solą wymieszać w misce. Dodać maślankę, jajka i olej. Wymieszać wszystko rózgą (trzepaczką), wsypać zieleninę i ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, łyżką kłaść placki (na jeden placek – jedna łyżka ciasta) i smażyć na rumiano z obu stron.
    Usmażone placki wykładać na ręcznik papierowy aby się pozbyć nadmiaru tłuszczu.
    Podawać z sosem ziołowym.
    Sos:
    Zieleninę posiekać drobno. Połączyć z jogurtem i posolić do smaku.

Komentarze

Podobne przepisy