Placuszki z soczewicy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Z sosem czosnkowym smakują jeszcze lepiej.

  • 2 godz.

Składniki:

  • soczewica, 250 g,
    2 jaja
    olej,
    3-4 łyżki bułki tartej
    sól,
    pieprz,

Placuszki z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę przepłukać i namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 2 godz. Po tym czasie zeszklić na oleju pokrojoną w kosteczkę cebulę. Soczewicę przepuścić przez maszynkę wraz z cebulką, dodać jaja, bułkę, sól i pieprz. Na rozgrzany olej kłaść łyżką małe placuszki i smażyć na złoty kolor. Podawać w towarzystwie świeżych warzyw, surówek, sałatek lub sosu czosnkowego.

Porady

Dodaję do smaku odrobinę Ziarenek Smaku.

Komentarze

Podobne przepisy