Placuszki z siekanego kurczaka ze szpinakiem i serem żółtym

5 (149 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sycące i niezbyt ciężkie placuszki z kurczaka ze szpiankiem. Dobre na ciepło , jak i na zimno. Zapraszam:)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki podstawowe:

    6 kostek brykietu mrożonego szpinaku
    100 g polędwiczek z kurczaka
    100 g ryżu

    Składniki dodatkwy:
    50 g sera żółtego

    Składniki robocze:
    3 małe ząbki czosnku
    1 jajko
    sól, pieprz do smaku
    4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placuszki z siekanego kurczaka ze szpinakiem i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż zmielić w młynku do kawy na mąkę. Przesypać na głęboki talerz, odstawić na bok.
    Szpinak rozmrozić na sicie.
  • wymieszać kurczaka ze szpinakiem 2. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Przesmażyć na łyżce oleju. Dodać szpinak i smażyć / dusić razem około 3-4 minuty. Doprawić delikatnie solą. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.
  • dodać ser zółty 3. Mięso umyć, osuszyć i drobniutko posiekać nożem na desce. Przełożyc do miski.
    Dodać szpinak i 30 g zmielonej mąki ryżowej. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do miski, wraz z żółtkiem. Wymieszać całość. Doprawić do smaku. Wymieszać.
  • panierować kotlety 4. Na patelni rozgrzać reszte oleju. Z masy formować zgrabne kotleciki i panierować je w odłożonej mące ryżowej. Smażyć na małym ogniu na rumiano. Smacznego!

Porady

można użyć świeżego szpianku, trzeba go wcześniej zmielić w blenderze

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mąka ryżowa Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować