Placuszki z siekanego kurczaka ze szpinakiem i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż zmielić w młynku do kawy na mąkę. Przesypać na głęboki talerz, odstawić na bok.
Szpinak rozmrozić na sicie.
2.Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Przesmażyć na łyżce oleju. Dodać szpinak i smażyć / dusić razem około 3-4 minuty. Doprawić delikatnie solą. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.
3.Mięso umyć, osuszyć i drobniutko posiekać nożem na desce. Przełożyc do miski.
Dodać szpinak i 30 g zmielonej mąki ryżowej. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do miski, wraz z żółtkiem. Wymieszać całość. Doprawić do smaku. Wymieszać.
4.Na patelni rozgrzać reszte oleju. Z masy formować zgrabne kotleciki i panierować je w odłożonej mące ryżowej. Smażyć na małym ogniu na rumiano. Smacznego!
Porady
można użyć świeżego szpianku, trzeba go wcześniej zmielić w blenderze
Komentarze