Placuszki z serka wiejskiego z jabłkiem, cynamonem i kardamonem

4.5 (145 ocen)

  • 10 min

Moja Córcia nie lubi serka wiejskiego czy jogurtu naturalnego, bo są kwaśne-woli słodkie życie ;) dlatego szukam sposobów, by podawać Jej tego typu nabiał w innej postaci (zamiast słodzonych jogurtów ze sklepu). Te placuszki były strzałem w 10! Zabrałam w pudełko na wyjazd jako przekąskę na drogę:)

  • 10 min

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego
    2 jajka
    5-6 łyżek mąki krupczatki
    1 duże jabłko
    1 płaska łyżeczka cukru
    1 łyżka miodu
    1 łyżka oleju
    1/2 łyżeczki cynamonu
    szczypta kardamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Placuszki z serka wiejskiego z jabłkiem, cynamonem i kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka, miód i serek wiejski (wraz z serwatką) i olej. Krótko miksujemy. Do ciasta dodajemy starte na grubych oczkach jabłko, cynamon, kardamon i mąkę - mieszamy łyżką (ciasto powinno mieć konsystencję jak na racuchy). Smażymy z obu stron na złoty kolor na suchej, mocno rozgrzanej patelni teflonowej lub ceramicznej (ewentualnie można przed pierwszym smażeniem przetrzeć odrobiną oleju).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować