Placuszki z ricotty z sosem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapraszam na placuszki z ricotty polane domowym i pysznym sosem czekoladowym. Udekorowane wiśniami i białą czekoladą.

  • 60 min

Składniki:

  • zestaw b
    a) składniki podstawowe z zestawu
    250 g ricotty
    1,5 szkl mąki
    100 g gorzkiej czekolady
    b) składnik podstawowy dodatkowy
    2 szkl mleka + 100 ml do sosu
    c) składniki robocze
    1 jajko
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju rzepakowego do ciasta
    olej rzepakowy do smażenia
    d) dekoracja
    1 łyżka wiśni z kompotu
    2 ząbki białej czekolady

Placuszki z ricotty z sosem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia przez sitko. Do miski wkładamy ricottę, jajko, cukier i dolewamy mleko. Mieszamy. Dokładamy przesianą mąkę, olej i miksujemy. Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki.
    Sos czekoladowy:
    Czekoladę kroimy na bardzo drobno. Mleko zagotowujemy. Czekoladę przekładamy do miseczki i wlewamy do niej mleko. Czekamy chwilę, mieszamy i studzimy.
    Białą czekoladę pokroić w drobną kosteczkę, odsączyć na sitku wiśnie z kompotu.
    Placuszki polewamy schłodzonym sosem czekoladowym, dekorujemy wiśniami i białą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy