Zapraszam na placuszki z ricotty polane domowym i pysznym sosem czekoladowym. Udekorowane wiśniami i białą czekoladą.
60 min
Składniki:
zestaw b
a) składniki podstawowe z zestawu
250 g ricotty
1,5 szkl mąki
100 g gorzkiej czekolady
b) składnik podstawowy dodatkowy
2 szkl mleka + 100 ml do sosu
c) składniki robocze
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju rzepakowego do ciasta
olej rzepakowy do smażenia
d) dekoracja
1 łyżka wiśni z kompotu
2 ząbki białej czekolady
Placuszki z ricotty z sosem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia przez sitko. Do miski wkładamy ricottę, jajko, cukier i dolewamy mleko. Mieszamy. Dokładamy przesianą mąkę, olej i miksujemy. Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki.
Sos czekoladowy:
Czekoladę kroimy na bardzo drobno. Mleko zagotowujemy. Czekoladę przekładamy do miseczki i wlewamy do niej mleko. Czekamy chwilę, mieszamy i studzimy.
Białą czekoladę pokroić w drobną kosteczkę, odsączyć na sitku wiśnie z kompotu.
Placuszki polewamy schłodzonym sosem czekoladowym, dekorujemy wiśniami i białą czekoladą.
Komentarze