Placuszki z pomidorów i lubczyku

0 (0 ocen)

  • 15 min

Gdy mam spory zapas soczystych pomidorów, robię takie placuszki, doskonałe zarówno na kolację czy obiad. Możemy je podać na ciepło jak i na zimno :)

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na około 23 sztuki:
    cebula
    2 ząbki czosnku
    880g pomidorów (soczystych, najlepiej malinowe; waga po obraniu ze skórki)
    17 g świeżego lubczyku
    60 g sera żółtego
    160 g mąki (około)
    2 łyżki siemienia lnianego
    1 łyżka oregano
    1 łyżka przyprawy Kucharek
    sól, pieprz

Placuszki z pomidorów i lubczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy i siekamy, przekładamy do miski.
  • 2. Pomidory kroimy w kostkę i razem z całym sokiem dodajemy do cebuli.
  • 3. Ser żółty kroimy w drobną kostkę, lubczyk siekamy i również dodajemy do miski.
  • 4. Do pomidorów dodajemy Kucharek, oregano, sól, pieprz, siemię a następnie wsypujemy stopniowo mąkę i dokładnie mieszamy łyżką.
  • 5. Mąkę dosypujemy do momentu aż ciasto będzie mieć konsystencję śmietany.
  • 6. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Porady

Podajemy np. z sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy