Placuszki z młodych ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja na smaczne, puszyste i delikatne placuszki z młodych ziemniaków z dodatkiem świeżego koperku. Idealnie komponują się z jogurtem naturalnym lub szklanką orzeźwiającej maślanki :)

  • 30 min

Składniki:

  • - 5 młodych ziemniaków
    - 1 biała cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 mały pęczek koperku
    - 1 jajko
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 4 spore łyżki mąki pszennej
    - świeżo mielony pieprz
    - sól do smaku
    + olej rzepakowy (do smażenia)

Placuszki z młodych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Obrane ziemniaczki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rozdrabniacza i miksujemy.

    Powstałą masę odstawiamy na 3 minuty, a następnie odlewamy nadmiar wody.
  • 2 2. W rozdrabniaczu mielimy także cebulę oraz czosnek i wraz z masą ziemniaczaną przekładamy do miski, do której dodajemy także jajko, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, sól i świeżo zmielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • 3 3. Koperek drobno siekamy i dodajemy go do powstałej masy.
  • 4 4. Porcje masy wykładamy na patelnię na dobrze rozgrzany olej.
  • 5 5. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.

    Po usmażeniu placki odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i podajemy z jogurtem naturalnym, śmietaną lub szklanką maślanki :) Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy