Propozycja na smaczne, puszyste i delikatne placuszki z młodych ziemniaków z dodatkiem świeżego koperku. Idealnie komponują się z jogurtem naturalnym lub szklanką orzeźwiającej maślanki :)
Placuszki z młodych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaczki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rozdrabniacza i miksujemy.
Powstałą masę odstawiamy na 3 minuty, a następnie odlewamy nadmiar wody.
2.W rozdrabniaczu mielimy także cebulę oraz czosnek i wraz z masą ziemniaczaną przekładamy do miski, do której dodajemy także jajko, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, sól i świeżo zmielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
3.Koperek drobno siekamy i dodajemy go do powstałej masy.
4.Porcje masy wykładamy na patelnię na dobrze rozgrzany olej.
5.Smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Po usmażeniu placki odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i podajemy z jogurtem naturalnym, śmietaną lub szklanką maślanki :) Życzę smacznego! :)
Komentarze