Wspomnienie dzieciństwa delikatne i szybkie w przygotowaniu placuszki z zsiadłego mleka to świetna propozycja na słodkie co nieco do kawy, lub na nieśpieszne leniwe śniadanie, polecam :)
15 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 szklanki zsiadłego mleka (około 400 gram)
2 jajka
1 szklanka mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Olej do smażenia
Dodatkowo:
½ szklanki kwaśnej śmietany
½ słoiczka ulubionego dżemu (u mnie czarna porzeczka z malinami)
Placuszki z mleka zsiadłego ze śmietaną i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlewamy zsiadłego mleko, wbijamy do niego jajka, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy składniki aż do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Na patelnie wlewamy olej, rozgrzewamy go i łyżką nakładamy porcje ciasta. Ogień zmniejszamy i smażmy placuszki po 3-5 minut z każdej strony.
Usmażone placuszki wykładamy najpierw na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Placuszki serwujemy z ulubionymi dodatkami lub oprószone cukrem pudrem. Ja proponuje podań je z kleksem z kwaśnej śmietany i ulubionym dżemem, smacznego ; )
Komentarze