Placuszki z mleka zsiadłego ze śmietaną i dżemem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wspomnienie dzieciństwa delikatne i szybkie w przygotowaniu placuszki z zsiadłego mleka to świetna propozycja na słodkie co nieco do kawy, lub na nieśpieszne leniwe śniadanie, polecam :)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki zsiadłego mleka (około 400 gram)

    2 jajka

    1 szklanka mąki

    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Olej do smażenia

    Dodatkowo:

    ½ szklanki kwaśnej śmietany

    ½ słoiczka ulubionego dżemu (u mnie czarna porzeczka z malinami)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki Naleśniki

Placuszki z mleka zsiadłego ze śmietaną i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy zsiadłego mleko, wbijamy do niego jajka, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy składniki aż do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

    Na patelnie wlewamy olej, rozgrzewamy go i łyżką nakładamy porcje ciasta. Ogień zmniejszamy i smażmy placuszki po 3-5 minut z każdej strony.

    Usmażone placuszki wykładamy najpierw na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

    Placuszki serwujemy z ulubionymi dodatkami lub oprószone cukrem pudrem. Ja proponuje podań je z kleksem z kwaśnej śmietany i ulubionym dżemem, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zsiadłe mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować