Placuszki z makaronu z wołowym ragu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Wszyscy znają makaron z sosem mięsnym, ale mało osób wie, że można podać go w zupełnie innej formie, ja polecam placuszki, które można zabrać ze sobą do pracy, na piknik, czy do szkoły.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
    ½ szklanki startego parmezanu + ½ szklanki do serwowania
    2 jajka
    Około 2 – 3 łyżek bułki tartej
    Wołowe ragu:
    250 gram mielonej wołowiny
    1 marchewka
    1 cebula
    2 liście laurowe
    2 ziela angielskie
    1 puszka pomidorów
    2 ząbki czosnku
    250 ml bulionu wołowego
    1 garść świeżego oregano
    Oliwa z oliwek
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placuszki z makaronu z wołowym ragu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ragu – na patelnie rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej na złoty kolor mieloną wołowinę. Kiedy mięso zmieni ładnie kolor dodajemy do niego pokrojoną w kostkę marchewkę i cebulę i posiekany czosnek – smażmy 5 minut. Do mięsa i warzyw dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, zalewamy wszystko bulionem, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy 30 minut. Do mięsa dodajemy pomidory i dusimy wszystko razem jeszcze 15 minut. Odkrywamy pokrywkę doprawiamy sos do smaku siole i pieprzem i gotujemy jeszcze 15 minut – cały nadmiar płynów musi odparować – sos ma być gęsty.

    Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta, odcedzamy i nożem kroimy go na mniejsze kawałki.

    Pokrojony makaron łączymy starannie z sosem – odstawiamy do wystygnięcia.

    Do zimnego makaronu z sosem wbijamy jajka, wsypujemy ½ szklanki parmezanu, dodajemy posiekane oregano i bułkę tarta – starannie wszystko łączymy. Lekko wilgotną dłonią nabieramy porcję makaronu (jeśli jest zbyt mało kleisty dodajemy więcej bułki tartej) i formujemy w dłoniach placuszki. Placuszki kładziemy na gorącej patelni z odrobiną oliwy i smażymy je po 2-4 minut z każdej strony aż ładnie się zarumienią. Usmażone placuszki układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

    Placuszki posypujemy parmezanem, dekorujemy oregano i serwujemy, pyszne są zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso Pomidor Sery Wołowina Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować