Placuszki z łososiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 35 min

Studiuję i nie mam wiele czasu na gotowanie. Staram się, by moje potrawy były oryginalne. Uwielbiam łososia, stąd mój pomysł na placki.

  • 35 min

Składniki:

  • ● 25 dag surowego lub wędzonego łososia bez ości
    ● 1/2 szklanki kaszy kuskus
    ● 6 dag ziemniaczanego purée w proszku
    ● jajko
    ● natka pietruszki lub koperek
    ● sól
    ● pieprz
    ● bułka tarta
    ● olej do smażenia

Placuszki z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę kuskus i ziemniaczane
    purée wsypujemy do
    miski i mieszamy. Wlewamy ok. 2 szklanek przegotowanej
    wody, dokładnie mieszamy
    i o dstawiamy na kilka minut,
    aby masa napęczniała.
  • Placuszki z łososiem 2. Łososia kroimy w kostkę
    wielkości ok. 1 cm i dodajemy
    do masy ziemniaczanej.
    Natkę p ietruszki lub koperek
    drobno siekamy. Do masy
    wbijamy jajko, wsypujemy natkę
    lub koperek. Doprawiamy
    solą oraz pieprzem, delikatnie
    mieszamy.
  • 3. Z masy r ybno-ziemniaczanej
    formujemy średniej wielkości
    placuszki i obtaczamy je
    dokładnie w bułce tartej. Na
    patelni rozgrzewamy olej. Placuszki
    smażymy z obu stron
    na złoty kolor.

Porady

● Placuszki można podawać z sosem śmietanowo-jogurtowym: 5 dag kwaśnej śmietany mieszamy z 15 dag jogurtu naturalnego i posiekanym koperkiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2010

Komentarze

Podobne przepisy