Placuszki z łososia

4.5 (163 ocen)

  • 50 min

Wspaniałe i puszyste placuszki! Przepis na nie znalazłam w książce Nigelli Lawson pod tytułem "Nigella gryzie", minimalnie go zmodyfikowałam, a efekt końcowy okazał się przepyszny. Nigella twierdzi, że są świetnym poprawiaczem nastroju i chyba coś w tym jest ;)

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    50 dag ziemniaków
    360 g (2x180g) łososia w sosie własnym (w puszce)
    2 łyżki masła
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    otarta skórka z połowy cytryny
    sok wyciśnięty z połowy cytryny
    jajko
    sól

    Panierka:
    2 jajka
    ok. 100 g pokruszonej macy
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Placki Przystawki

Placuszki z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie. Odlać wodę, dodać masło i dokładnie ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Odstawić do ostygnięcia (żeby masa nie parzyła palców). W tym czasie pokruszyć macę do głębokiego talerza.
  • 2. Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie. Odlać wodę, dodać masło i dokładnie ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Odstawić do ostygnięcia (żeby masa nie parzyła palców). W tym czasie pokruszyć macę do głębokiego talerza.
  • 3. Po wyjęciu placuszków z lodówki, należy w talerzu ubić jajko i delikatnie je posolić. Maczać placuszki w jajku a następnie w rozkruszonych macach. Smażyć na oleju aż będą zrumienione. Placuszki najlepiej podawać z ketchupem i ryżem oraz surówką, ale można je także jeść bez dodatków.

Porady

Macę można pokruszyć w blenderze lub też połamać - przełożyć do foliowego woreczka, zwinąć, przykryć ściereczkę i ugniatać np. dłońmi - pilnując by woreczek się nie podziurawił.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować