Placuszki drobiowe z papryka i pieczarkami z piekarnika

4.5 (147 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Te placuszki bardzo często goszczą na moim stole, ponieważ są wyjątkowo łatwe do zrobienia i zawsze wszystkim smakują, znikają z talerza w kilka chwil. Są doskonałe zarówno na obiad jak i przekąskę. Aby obniżyć ich kaloryczność, zapiekam najczęściej je w piekarniku zamiast smażyć :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka (ok 600 g),
    1 mała cebula,
    duży ząbek czosnku,
    ok. 200 g pieczarek,
    ½ czerwonej papryki,
    ½ żółtej papryki ,
    2 jajka,
    2-3 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej,
    100g startego żółtego sera ( ja używam sera podpuszczkowego dojrzewającego),
    sól, pieprz, słodka papryka, pieprz cayenne, curry, lubczyk, zioła prowansalskie,
    2-3 gałązki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przekąski

Placuszki drobiowe z papryka i pieczarkami z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta kroję w małą kostkę. Cebulę, czosnek, paprykę czerwoną i żółtą kroję również w drobną kostkę. Pieczarki i cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach ( można też drobniutko pokroić). Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki drobno kroję. Żółtka oddzielam od białek, białek i ubijam na sztywno.
    Fileta mieszam z żółtkami, warzywami, serem, natką pietruszki i mąkę (najpierw daję mniej mąki i w razie potrzeby dodaję więcej), przyprawiam do smaku według uznania ( ja daję ok. 1 łyżeczkę soli himalajskiej, papryki słodkiej i pieprzu cayenne na czubku łyżeczki, płaską łyżeczkę curry i po płaskiej łyżeczce lubczyku i ziół prowansalskich). Na końcu delikatnie dodaję ubite białka i delikatnie wyrobiłam dodając stopniowo resztę mąki do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Odstawiam do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Z przygotowanego mięsa formuję niewielkie kulki i spłaszczyć na dłoni formując kotleciki. Tak przygotowane kotleciki wykładam na papier do pieczenia i piekę przez ok. 25-30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Smacznego ! :)

Porady

Temperaturę i długość pieczenia należy dostosować do swojego piekarnika i wielkości kotletów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować